Många svenskar har hamnat i en skuldfälla, som de har svårt att ta sig ur. Men genom att skapa en budget, att samla dina lån, att betala dina räkningar i tid samt genom att leva sparsamt kan du minimera risken för att hamna i en skuldfälla från första början.
1. Utforma en budget och håll dig till den
Det bästa sättet att undvika en skuldfälla är att inte låna några pengar överhuvudtaget, och såvida intäkterna överstiger utgifterna slipper du det. För att detta förfarande ska vara hållbart över tid är det en bra idé att skapa en budget, vari du anger ekonomiska mål som sträcker sig över en månads tid.
Om du är nyinvigd gällande att skapa och hålla dig till en budget, sätt till en början upp enkla mål som du vet att du klarar av att uppfylla. Dessa mål kan exempelvis innefatta att begränsa månadsutgifterna för biobesök, restaurangbesök samt kostnader för alkohol eller tobak.
2. Ta inga onödiga lån
Ta inga nya lån för att täcka äldre krediter. Lån kostar alltid pengar, och den ränta-på-ränta-effekt som uppstår gynnar inte dig, utan långivaren. Om du har många mindre lån är det en bra idé att samla dessa till ett större lån. Den största fördelen med detta är att den totala räntan sänks, vilket innebär en kostnadsbesparing.
Förfarandet att samla mindre lån för att täcka samtliga krediter med ett större lån kallas för samlingslån. Samlingslån medför förutom en kostnadsbesparing även en signal som vittnar att du har koll på din ekonomi, vilket alla kreditgivare betraktar som ett ekonomiskt hälsotecken, som medför att du har än mer potential att pruta på din räntesats.
Du ska även tänka på att samla de dyraste smålånen först hos låneförmedlare likt Sambla.se. De kan även hjälpa dig med att sammanfoga alla mindre lån till ett större lån, vilket är det mest förmånligaste förfarandet.
3. Betala dina räkningar i tid
Mobilräkningar, hyresavier, bensinräkningar, elräkningar och trafikskatter. De löpande avgifterna är ofta påtagliga samt många till antalet, vilket kan medföra att somliga har svårt att betala dem. En obetald räkning medför alltid en meravgift i form av en påminnelseavgift, som maximalt kostar 60 kronor.
Utöver detta kan andra kostnader göra sig gällande, såsom inkassoavgift samt avgift till Kronofogden. Mer specifikt kan en snöbollseffekt skapas, där räkningens ursprungliga kostnad tillslut är en droppe i havet i jämförelse med en total kostnad som påförs dig.
Om du inte har råd att betala en specifik räkning; låna pengar av familj eller vänner, och använd även gärna autogiro så att du inte av misstag glömmer att betala dina räkningar.
4. Tillämpa ett sparsamt leverne
Du kan bland annat investera i vattenkraft eller solceller, men det här stycket handlar om att investera i sig själv och sitt leverne. En överdriven konsumtion kan bidra till att du hamnar i en skuldfälla som du har svårt att ta dig ur. Du måste inte ha den senaste mobiltelefonen eller bilmodellen bara för att grannen eller kollegan valt att investera pengar i ting som minskar i värde.
Tänk som en investerare – och låna aldrig pengar till konsumtion. Närmare bestämt ska du alltid fundera på huruvida det du köper ökar i värde eller inte. Att spara pengar i aktier, via exempelvis Avanza, är en god idé; dels för att du får en bättre ekonomi, och dels för att det är spännande att följa aktiernas värdeutveckling.
Om du har en utdelningsaktie får du dessutom pengar tillbaka årligen, helt utan att du behöver göra någonting. Att handla med aktier är dock förknippat med en viss risk, så investera bara pengar som du har råd att avvara.